ANTROPOLOGIA DEL GEL. INTRODUCCIÓ ALS POBLES DE L’ ÀRTIC.

ANTROPOLOGIA DEL GEL. INTRODUCCIÓ ALS POBLES DE L’ ÀRTIC.

«Si dorms a la primavera dormiràs també en la teva tomba, perquè sinó pesques a la primavera, et moriràs de fam a l’hivern». Proverbi inuit

Aquest xic, pretén introduir-nos en una regió tan inhòspita, remota i molt desconeguda com és l’Àrtic i també apropar-nos als seus habitants indígenes, que sumen poc més de 400.000 persones repartides en vuit països i dividides en més de quaranta grups ètnics diferents. Molts d’aquests pobles ens poden resultar familiars, com ara els inuit o els saami, i d’altres poden ser molt desconeguts per a nosaltres com els nenets, els txuktxis o els yupigyt.  Tots ells tenen un denominador en comú, són els nadius que viuen en les condicions més extremes de la Terra i els principals afectats per l’escalfament global i la contaminació mediambiental que amenacen el nostre planeta.

En aquest curs introductori de 4 sessions us proposem viatjar a l’Àrtic per conèixer de primer mà la riquesa cultural d’aquests pobles del gel, estudiant alguns dels grups ètnics més representatius.

 • Dates: Dijous
  • 07/02: Introducció a les regions polars. La prehistòria àrtica i els pobles paleoesquimals. El jaciments de Sermermiut, els petroglifs de Qajartalik i les mòmies de Qilakitsoq. 
  • 14/02: Pobles àrtics del nord d’Europa: els víkings de Groenlàndia; els islandesos, descendents dels nòrdics, i els saami de les penínsules d’Escandinàvia i Kola.
  • 21/02: Pobles de l’Àrtic nord-americà: els inuit del Canadà i Groenlàndia; i els iñupiat i yupiit d’Alaska.
  • 28/02: Pobles àrtics siberians: els nenets de la península de Iamàlia i els txuktxis i yupigyt de la península de Txukotka.
 • Horari: de 19:00h – 20:30h
 • Professor: Francesc Bailón
 • Idioma: Català
 • Preu: 60€

El xic inclou també una visita guiada a l’exposició “Viatge a la terra dels nenets de Sibèria. Una mirada antropològica” el dissabte 9 de febrer a les 10h.

Podeu veure altres seminaris de l’escola fent click aquí.

Localització

Escola d’Humanitats Artkhé
Consell de Cent 295, 08007 Barcelona
Barcelona

Data/Hora

Data: 07/02/19-28/02/19
Hora: 19:00-20:30

Reserves

Les reserves estan tancades per aquest esdeveniment.

Els preus estan exempts d'IVA