John Stuart Mill By London Stereoscopic Company C1870

LA MILLOR MANERA DE SER FELIÇOS

John Stuart Mill (1806-1873) és un dels filòsofs més importants del segle xix; malauradament, és força desconegut a casa nostra. Aquest pensador utilitarista fou un dels pares del liberalisme polític i econòmic.

En aquest fragment, Mill ens parla de la importància i la conveniència de conrear les facultats superiors de l’ésser humà –l’intel·lecte, la imaginació i les nostres disposicions morals–, que són les úniques que ens poden procurar l’autèntica felicitat.

«Després de l’egoisme, la principal causa que fa la vida insatisfactòria és la manca de cultiu de l’esperit. Un esperit cultivat –no vull dir el d’un filòsof, sinó de qualsevol a qui s’hagin obert les fonts del coneixement, i que hagi estat educat mínimament en l’exercici de les seves facultats– troba motius d’interès inexhaurible en tot el que l’envolta: en els objectes de la naturalesa, els productes de l’art, la imaginació de la poesia, els incidents de la història, les diverses formes de vida humana passada i present, i les expectatives del futur».

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *