Auschwitz

QUÈ ÉS, EN REALITAT, L’HOME?

Victor Frankl (1905-1997), metge psiquiatre, va ser internat en diversos camps de concentració nazis durant la Segona Guerra Mundial. Allí va poder observar la naturalesa humana en tota la seva profunditat. Aquests fragments corresponen a L’home a la recerca de sentit (1946)

«La vida en un camp de concentració obria de bat a bat l’ànima humana i treia a la llum els seus abismes. Pot sorprendre que en aquestes profunditats trobem, una vegada més, únicament qualitats humanes que, en la seva natura més íntima, eren una barreja del bé i del mal? L’escissió que separa el bé del mal, que travessa imaginàriament a tot ésser humà, assoleix les profunditats més profundes i es féu manifesta en el fons de l’abisme que s’obrí en els camps de concentració.

Nosaltres hem tingut l’oportunitat de conèixer a l’home potser millor que qualsevol altre generació. Què és, en realitat, l’home? És l’ésser que decideix el que és. És l’ésser que ha inventat les cambres de gas, així com l’ésser que hi ha entrat amb pas ferm xiuxiuejant una oració» (L’home a la recerca del sentit)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *