Pico1

HUMANISME I LLIBERTAT

Aquest magnífic fragment correspon al Discurs sobre la dignitat de l’home. Fou escrit l’any 1486 per un dels màxims exponents de l’humanisme renaixentista, Pico de la Mirandola (1463-1494).

«No t’hem atorgat, Adam, ni un lloc concret, ni una aparença pròpia, ni cap obligació particular, amb la intenció que tinguis i posseeixis el lloc, l’aparença i les obligacions que tu mateix triïs d’acord amb el teu desig i amb el teu criteri. La naturalesa de les altres criatures es manté dins els límits d’unes lleis que hem prescrit. Tu, lliure de cap restricció, et delimitaràs la teva segons el teu arbitri, en les mans del qual t’hem posat. T’hem situat al mig del món per tal que, des d’allí, guaitis més còmodament el que hi ha en el món que t’envolta. No t’hem creat celestial ni terrenal, ni mortal ni immortal a fi que, com a lliure i noble terrissaire i escultor de tu mateix, et donis la forma que prefereixis. Podràs degenerar en les criatures inferiors, que són les bèsties; podràs regenerar-te en les criatures superiors, que són divines, seguint els criteris del teu esperit.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *